Ο όρος Comfort Food αναφέρεται σε εκείνα τα τρόφιμα που η κατανάλωσή τους μάς παρέχει παρηγοριά ή ένα αίσθημα ευεξίας, δηλαδή με απλά λόγια, φαγητά ή τρόφιμα που προσφέρουν κάποιο είδος συναισθηματικής χαλαρότητας.

Οι Comfort Food συνταγές της Famelima παρασκευάζονται συχνά με απλό τρόπο ή είναι βασισμένες στην παράδοση και μπορεί να έχουν μια νοσταλγική ή συναισθηματική έλξη, θυμίζοντας ίσως το σπίτι, την οικογένεια ή/και τους φίλους. Η νοσταλγία άλλωστε παίζει σημαντικό ρόλο στο φαγητό μας.

Στην Ελλάδα Comfort Foods θεωρούνται ο τραχανάς, γλυκός ή ξινός, καθώς και οι χυλοπίτες που παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο από πρόβιο γάλα και φρέσκα αυγά.

Όσο ο εγκέφαλος συνηθίζει στο πιο υγιεινό Comfort Food τόσο θα ενισχύεται η θετική ενίσχυση, επιλέγοντας τελικά τρόφιμα που κάνουν καλό στον οργανισμό και την ψυχολογία. Μία σούπα γλυκού σταρένιου τραχανά Famelima για παράδειγμα, θα σας ζεστάνει και θα σας χαλαρώσει, χωρίς να σας γεμίσει κενές θερμίδες ή να σας προκαλέσει εθισμό, όπως θα συνέβαινε με ένα αναψυκτικό.

Earth Foods είναι η πλειονότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε και παράγεται στη γη και στο έδαφος. Αποτελεί γεγονός ότι τα πιο υγιεινά τρόφιμα στη Γη είναι αυτά που έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία όπως ο καρπός της ελιάς, τα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά. Το ολόκληρο, αληθινό, ανεπεξέργαστο φαγητό που έχει παραχθεί με βιολογικές και βιώσιμες μεθόδους χωρίς λιπάσματα και χημικά είναι σχεδόν πάντα υγιεινό, ανεξάρτητα από το πόσα γραμμάρια υδατάνθρακες, πρωτεΐνη ή λιπαρά περιέχει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα Earth Food αποτελεί ο καρπός της ελιάς ο οποίος είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι
πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό και θεωρείται ότι επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών και καταπολεμά την οστεοπόρωση.

Βιολογικά προϊόντα θεωρούνται τροφές οι οποίες παράγονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις καλλιέργειας, χωρίς τη χρήση ζιζανιοκτόνων, αυξητικών παραγόντων, αντιβιοτικών και μεθόδων γενετικής μηχανικής, ενώ παράλληλα προάγουν τη βιοποικιλότητα και είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Οι παραπάνω προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρεί κάθε προϊόν για να λάβει τον τίτλο «βιολογικό», έχουν ορισθεί από τους επίσημους φορείς και είναι πολύ συγκεκριμένες.

Τα βιολογικά προϊόντα παρουσιάζουν ποικιλία πλεονεκτημάτων και διακρίνονται σε δύο άξονες, ο ένας για την υγεία του καταναλωτή και ο άλλος για την προστασία του περιβάλλοντος. Όσον αφορά για την υγεία του καταναλωτή, υπάρχει πληθώρα μελετών που συσχετίζουν τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις συμβατικές καλλιέργειες με όλους σχεδόν τους τύπους καρκίνου στον ενήλικα και επιπλέον φαίνεται να υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η συστηματική έκθεση σε εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα και αντιβιοτικά προδιαθέτει στην εμφάνιση σοβαρών χρόνιων νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη καθώς και λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. Η αποφυγή προληπτικής χρήσης αντιβιοτικών στη βιολογική κτηνοτροφία οδηγεί σε μείωση των ανθεκτικών σε αντιβιοτικά βακτηρίων. Μελέτες εκτιμούν ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν πάνω από 30% μικρότερη πιθανότητα να περιέχουν ανθεκτικά βακτήρια. Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, περισσότερη βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία όπως ο φώσφορος.

Παράλληλα, οι φάρμες οργανικής παραγωγής είναι αποδεδειγμένα φιλικότερες προς το περιβάλλον και μπορούν να συμβάλλουν σε μια αειφόρο, ανθρώπινη ανάπτυξη. Η συνεισφορά της βιολογικής παραγωγής στο περιβάλλον οφείλεται στη χρήση φυσικών έναντι χημικών διεργασιών (π.χ. φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ορμόνες). Ευνοεί την ανακύκλωση, τη φυσική ισορροπία, την υψηλότερη γονιμότητα του εδάφους, τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και τη μείωση της ρύπανσης αφού επιστρέφει στο έδαφος τα θρεπτικά συστατικά των βιολογικών καταλοίπων.

Στην Ευρώπη τα βιολογικά τρόφιμα συχνά αναφέρονται ως “βιολογικά” αντί για “οργανικά” όπως αναφέρονται στις ΗΠΑ. Η βιολογική παραγωγή είναι γνωστή και στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, και μπορούμε να πούμε ότι είναι μια φιλική παραγωγή όσον αφορά τη φύση, τα ζώα και τον άνθρωπο. Οι όροι όπως “βιο”, “βιολογικά” ή “οικολογικά” είναι ονομασίες για τα βιολογικά προϊόντα. Η αλήθεια είναι ότι η ετικέτα ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Οι αγγλόφωνες χώρες χρησιμοποιούν τον όρο “οργανικό”, ενώ σε χώρες που χρησιμοποιούν γλώσσες προερχόμενες από τα γερμανικά και άλλες λατινογενείς γλώσσες κυριαρχεί η “βιο / βιολογική” παραλλαγή. Οι ΗΠΑ διαθέτουν τα πιστοποιητικά και τα προϊόντα της ΕΕ που πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τον κανονισμό της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία.

Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν γίνει πρόσφατα δημοφιλή, και αυτό αποδίδεται στην ιδιαιτερότητα της χρήσης των διάφορων χημικών ουσιών στην αναπαραγωγή και την καλλιέργεια. Πολλοί ηλικιωμένοι που ζουν στα χωριά υποστηρίζουν ότι όλα τα τρόφιμα που ήταν κάποτε βιολογικά, επειδή δεν χρησιμοποιούνταν τόσο πολλές χημικές ουσίες. Τα χημικά λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια όχι μόνο από τους μεγάλους παραγωγούς, αλλά και από μικρούς αγρότες που καλλιεργούν την γη για τις δικές τους ανάγκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα τα τρόφιμα ήταν βιολογικά πριν από την ανάπτυξη των λιπασμάτων αζώτου στις αρχές του 20ου αιώνα. Στη Γερμανία, η βιολογική γεωργία εισήχθη ήδη από τη δεκαετία του 1920, και σίγουρα και σε άλλες χώρες πολύ πριν από το 2000. Ο επίσημος κανονισμός για τη “βιολογική” παραγωγή στην ΕΕ άρχισε το 1991 και το 1999 οι κανόνες επεκτάθηκαν στη ζωική παραγωγή. Οι παππούδες μας θεωρούσαν λογικό να ρίχνουν «βιολογικό λίπασμα» στα χωράφια τους μέσα από τις απεκκρίσεις των ζώων που έβοσκαν και κινούνταν σε αυτά, και έτσι και οι αγελάδες και τα κοτόπουλα είχαν περισσότερο χώρο. Για παράδειγμα, είναι πιθανό πολλοί ηλικιωμένοι αγρότες που απορρίπτουν τις συνθετικές ουσίες στην παραγωγή να είναι “βιοπαραγωγοί” χωρίς καν να το γνωρίζουν.

Οι όροι “βιο” και “οργανικά” δεν προστατεύονται μόνο στο πλαίσιο της προστασίας του ευρωπαϊκού
κανονισμού για τη βιολογική γεωργία. Ο κανονισμός καλύπτει επίσης φράσεις όπως “οικολογική”, “βιοδυναμική” και “ελεγχόμενη βιολογική γεωργία”.

Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα, έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο και οι κόκκοι του έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες, ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του και για να γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση, που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά.

Αρκετοί συμφωνούν ότι ο τραχανάς σχετίζεται με την ελληνική λέξη τρακτόν ενώ κάποιοι άλλοι τον συνδέουν με την ελληνική λέξη τραγός ή τραγανός. Υπάρχουν και αυτοί όμως που θεωρούν την ομοιότητα με το τραγανός και το τραχύς 'χοντρή' σύμπτωση και πιστεύουν ότι η λέξη πιθανώς προέρχεται από το περσικό «ταρχανέ».

Στην περσική γλώσσα αναφέρθηκε για πρώτη φορά το φαγητό τον 11ο αιώνα, με τη μορφή ταρχανά. Το «ταρ» στα περσικά σημαίνει "υγρό, μουσκεμένο", και το «χαν» σημαίνει "μέρος φαγητού/τραπέζι, φαγητό, μεγάλο ξύλινο μπολ". Έτσι στα περσικά σημαίνει "ποτισμένο ή εμποτισμένο τρόφιμο" που ταιριάζει με τον τρόπο που παρασκευάζεται η σούπα: ο τραχανάς πρέπει να έχει εμποτιστεί με νερό και άλλα πιθανά συστατικά προστίθενται στη συνέχεια και μαγειρεύονται για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τις περισσότερες φορές που δοκιμάζουμε ένα ελαιόλαδο προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν είναι καλής ποιότητας και η αλήθεια είναι πως αυτή δεν είναι καθόλου δεδομένη. Μάλιστα η ποιότητα του ελαιόλαδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι το κλίμα και η σύσταση του εδάφους του ελαιώνα, η ποικιλία του ελαιόκαρπου, ο χρόνος και ο τρόπος της συγκομιδής, ακόμα και οι συνθήκες λειτουργίας ενός ελαιοτριβείου. Μια σίγουρη πρακτική, ωστόσο, είναι να επιλέγουμε πάντα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, καθώς στις συσκευασίες τους αναγράφονται αναλυτικά τα χαρακτηριστικά και ο τύπος τους.

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Πρόκειται για την καλύτερη ποιότητα ελαιόλαδου με οξύτητα που δεν υπερβαίνει το 0,8% ανά 100 γραμμάρια. Η γεύση και το άρωμά του θυμίζουν τη γεύση της φρεσκοκομμένης ελιάς, ωστόσο ανάλογα με την ποικιλία που θα επιλέξουμε θα έχουμε ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό ίσως είναι χρήσιμο να έχουμε δύο-τρεις διαφορετικές ποικιλίες στο ντουλάπι μας. Είναι εξαιρετικά πολύτιμο για την υγεία μας και η πρώτη μας επιλογή στο μαγείρεμα.

Παρθένο Ελαιόλαδο

Έχει ήπιο άρωμα, ευχάριστη γεύση και οξύτητα που δεν υπερβαίνει το 2,0% ανά 100 γραμμάρια.

Ελαιόλαδο

Πρόκειται για ένα μείγμα από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα με οξύτητα μικρότερη του 1,0% ανά 100 γραμμάρια. Είναι χαμηλότερης θρεπτικής αξίας από το παρθένο ελαιόλαδο.

Ελαιόλαδο Λαμπάντε

Έχει οξύτητα μεγαλύτερη του 2,0% ανά 100 γραμμάρια και δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Προορίζεται κυρίως για ραφινάρισμα ή εξευγενισμό όπως λέγεται και για βιομηχανική χρήση.

Εξευγενισμένο Ελαιόλαδο

Λαμβάνεται από τον εξευγενισμό παρθένων ελαιόλαδων, ενώ η οξύτητά του δεν υπερβαίνει το 0,3 % ανά 100 γραμμάρια. Είναι κατώτερο σε επίπεδο βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων και δεν είναι ιδιαίτερα πικρό, λόγω της έλλειψής του σε αντιοξειδωτικά.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες και να παραγγείλετε προϊόντα Famelima; Στείλτε μας το μήνυμά σας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.