Ξεχάστε το γάλα. Βάλτε ελαιόλαδο στον καφέ σας.

Ξεχάστε το γάλα. Βάλτε ελαιόλαδο στον καφέ σας.

Καθίστε! Η επόμενη παραγγελία καφέ σας μπορεί να είναι απλώς café au...oil;

Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο να πίνουμε ελαιόλαδο. Αρκετοί από εμάς ακολουθούμε την δημοφιλή πρακτική να λαμβάνουμε μια κουταλιά EVOO (Extra Virgin Olive Oil) κάθε πρωί.

Και ενώ ο "αλεξίσφαιρος" καφές με λίπη όπως το βούτυρο έχει διαδοθεί εδώ και μερικά χρόνια στις κοινότητες διατροφής και ευεξίας, είναι συναρπαστικό να τον βλέπεις να κατευθύνεται στην κεντρική οδό με την ανακοίνωση των Starbucks ότι θα κυκλοφορήσει "έξτρα παρθένος καφές με έγχυση ελαιόλαδου" στη μορφή της νέας σειράς "Oleato".

Αλλά είναι πραγματικά υγιές; Ποια είναι τα οφέλη; Και—το σημαντικό—ΤΙ ΓΕΥΣΗ ΕΧΕΙ;!

Γιατί οι άνθρωποι θέλουν να βάλουν ελαιόλαδο στον καφέ;

Καθώς οι άνθρωποι έχουν εμμονή με τον μαγικό καρπό που είναι η ελιά, προφανώς βλέπουμε ατελείωτες δυνατότητες για το πώς να χρησιμοποιήσουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Στους παραδοσιακούς μεσογειακούς πολιτισμούς, των οποίων πολλές πτυχές εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα, το ελαιόλαδο ήταν και είναι κεντρικό στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Δεν είναι μόνο για σαλάτες και ψωμί, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διατροφής τους που καταναλώνεται σε όλες τις ώρες των γευμάτων με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Υπάρχει επίσης μια παράδοση σχετικά με την κατανάλωση ελαιολάδου το πρωί σε ορισμένες περιοχές, και έτσι ένα φυσικό συνοδευτικό του γεύματος θα ήταν ο καφές.

Ωστόσο, αυτή η τελευταία τάση φαίνεται να είναι εκτός διατροφών όπως το Paleo και το Keto, που προωθούν τα υγιή λίπη.

Αν και φαινομενικά είναι εμπνευσμένη από την ιταλική κουλτούρα του καφέ (του οποίου δεν έχουμε δει ποτέ συνδυασμένο στην πραγματική Ιταλία και ακόμη και μεταξύ των Ελλήνων όπου το EVOO χρησιμοποιείται σε ποσότητες που άλλες μεσογειακές χώρες θα μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν) - αυτή η τάση βασίζεται σίγουρα στα διατροφικά οφέλη που συνδέονται με λιπαρά και συγκεκριμένα όσα φέρνουν στο φλιτζάνι οι πολυφαινόλες και η γεύση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Ποια είναι τα οφέλη του EVOO στον καφέ; Είναι καλό για εσάς;

Αυτό εξαρτάται πραγματικά από το τι σημαίνουν τα υγιή λίπη για τη διατροφή σας, καθώς και από το τι κάνει το ελαιόλαδο στις γεύσεις και την αίσθηση του ουρανίσκου.

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, επομένως η προσθήκη του σε οτιδήποτε είναι γενικά απολαυστική.

Πιο συγκεκριμένα βοηθά στην επιβράδυνση του τρόπου απορρόφησης των τροφίμων και των ποτών, γι' αυτό και το EVOO είναι υπέροχο και σε κοκτέιλ!

Για όσους από εμάς είμαστε ευαίσθητοι στην υπερβολική καφεΐνη (ένοχοι!): "Προσθέτοντας λίπη στον καφέ σας, επιβραδύνετε την απορρόφηση της καφεΐνης στο σύστημά σας και παρατείνετε τα αποτελέσματά της", εξηγεί το Paleoonthego.com

Βοηθά επίσης στην εξουδετέρωση της οξύτητας του καφέ, προστατεύοντας το στομάχι σας από φλεγμονές και υποστηρίζοντας την καλύτερη υγεία του εντέρου συνολικά.

Τέλος, μπορεί να δημιουργήσει μια κρεμώδη και μεταξένια υφή, ιδιαίτερα όταν αναμειγνύεται με ιδιαίτερα δυνατά χαρμάνια καφέ.

Αλλά ας μην ξεχνάμε τι μπορούν να κάνουν τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα στις γεύσεις...

Πώς είναι η γεύση του ελαιόλαδου στον καφέ;

«Η απροσδόκητη, βελούδινη, βουτυρώδης γεύση... ενίσχυσε τον καφέ και παραμένει όμορφα στον ουρανίσκο» εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος των Starbucks.

Αλλά θα λέγαμε ότι όλα εξαρτώνται από το EVOO που χρησιμοποιείτε.

Ακριβώς όπως συνιστούμε να συνδυάσετε διαφορετικά ελαιόλαδα με διαφορετικά φαγητά - αυτό εξαρτάται από αυτό που αναζητάτε.

Θέλετε κάτι πιπεράτο που σας δίνει μια γροθιά πολυφαινολών; Ίσως πάμε με κάτι σαν την πρώιμη συγκομιδή μας στην Μαγνησία.

Θέλετε κάτι που να δίνει σχεδόν βουτύρου δονήσεις και να συνδυάζεται καλά με νότες σοκολάτας; Τα περισσότερα ελληνικά λάδια μας ταιριάζουν εδώ.

Ή μήπως θέλετε να πικραθείτε με κάτι που θα ξυπνήσει τον ουρανίσκο σας το πρωί; Σε αυτήν την περίπτωση, ένας ισχυρός Σικελός ή ένας Κροάτης μας μπορεί να είναι το ταίρι σας.

Τρόποι για να βάλετε ελαιόλαδο στον καφέ σας.

Κάντε το δυνατό. Αλλά μάλλον ανακατεύοντάς το όπως θα κάνατε με το γκι ή το βούτυρο, ανακατέψτε το σε έναν αφρό ή ένα μπλέντερ για αυτό το βελούδινο φινίρισμα.

Ανακινήστε το και ανακατέψτε το πάνω από πάγο. Ένα μικρό χακάρισμα που ανακαλύψαμε πρόσφατα είναι να ανακινήσουμε το ελαιόλαδο σε ένα άδειο βάζο (ή ένα μίξερ κοκτέιλ) με ένα διπλό σφηνάκι εσπρέσο και μερικά παγάκια. Το μείγμα θα συνδυαστεί καλά, αφήνοντάς σας μια μεταξένια λεία, αλλά αφρώδη βάση για το ποτό σας.

Πηγή: https://www.citizensofsoil.com


Παλαιότερο άρθρο Νεότερο άρθρο

Σχολιάστε

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους